Името на способността да спестявате пари може да бъде от жизнено значение, но не е лесно да се постигне винаги. Фактически, според проучване на LendingClub от 2022 година, 64% от възрастните американци живеят от заплата до заплата, с малко или никакви спестени пари за бъдещи нужди.

Семействата може да се озоват в този капан по редица добри и сериозни причини, но е важно да се развива навикът за спестяване, който помага на децата да се утвърдят още от малки. Ученето им за забавлението, свързано с парите, може да им помогне да избягват ненужни разходи и да се научат да ценят контрола над своите финанси. Със следните 10 стъпки можете да насърчите децата си да започнат спестяване.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

  • Спестяването на пари е навик, на който родителите могат да научат децата си от ранна възраст.
  • Първата стъпка е да обясните важни понятия като спестявания, бюджет и цели – след това продължете разговора.
  • Даването на надбавка на децата може да ги научи на стойността на парите – и на упоритата работа, ако е включена домакинска работа.
  • По-малките деца може да държат спестяванията си в касичка, но по-големите може да искат да държат парите си в банка или на дебитна карта, докато работят върху целите си.
  • Децата могат да научат колко е важно да живеят според средствата си, което е един от основните принципи на спестяването.

1. Обсъдете желания срещу нужди

Първата стъпка в обучението на децата за важността на спестяването е да им помогнем да различават между желанията и нуждите. Обяснете им, че нуждите включват основни неща като храна, подслон, основно облекло, здравеопазване и образование. Желанията са всички останали неща – от билети за кино и сладкиши до дизайнерски маратонки, велосипед или най-новият смартфон. Можете дори да ги попитате за предмети в тяхната стая или кухня, за да им помогнете да разберат концепцията. Например, покажете им предмети и ги попитайте дали са нужни или желани. Това ще им помогне да разберат, че трябва да отделят приоритет на това, за което харчат парите си, като запазят малка сума за бъдещи нужди.

2. Оставете ги да печелят сами парите си

Според проучване на T. Rowe Price, повече от 75% от родителите са декларирали, че са предоставили надбавка на своите деца през 2022 година, като средната седмична сума, която децата печелят, е $19,39. Ако желаете вашите деца да развият спестовния си навик, даването на възможност на децата да печелят и спестяват пари им помага да се научат как да ги използват. Когато предлагате надбавки за извършване на домакински задачи, те също така усвояват ценността на упорития труд.

3. Поставете цели за спестяване

Може да изглежда безсмислено да кажем на едно дете да пести, без да обясним защо. По-добрият начин за мотивиране на децата може да бъде да им помогнем да определят цел за спестяване.

Ако имате информация за това за какво желаят да спестят, подпомогнете ги да разбият целите си на по-малки и управляеми етапи. Например, ако искат да закупят видео игра за $50 и имат добавка от $10 седмично, помогнете им да изчислят колко време ще отнеме да достигнат тази цел, базирано на техния процент на спестяване.

4. Осигурете място за запазване

Когато децата ви имат предвид цел за спестяване, те ще имат нужда от място, където да скрият парите си. За по-малките деца това може да е касичка, но ако са малко по-големи, може да искате да настроите собствена спестовна сметка в банка или дори да вземете удобна за деца дебитна карта . Карти от типа на FamZoo, gohenry и Greenlight ви уведомяват, когато правят покупки и им позволяват да създават свои собствени цели за спестяване.345

5. Накарайте ги да проследят разходите

Част от това да си по-добър спестител означава да знаеш къде отиват парите ти. Проследяването на разходите е малко по-лесно с приложение за банка или дългова карта, но можете да го направите и по старомодния начин.Ако децата ви получават надбавка, накарайте ги да записват покупките си всеки ден и да ги сумират в края на седмицата, може да бъде вълнуващо преживяване. Насърчете ги да мислят за това как харчат и колко по-бързо биха могли да постигнат целта си за спестяване, ако променят моделите си на харчене.

6. Предлагайте стимули за спестявания

Една от причините, поради които хората спестяват в пенсионния план на своя работодател, е вноската, която компанията прави. Всъщност, кой не би искал да получава пари, без да ги плаща? Ако имате затруднения с мотивирането на децата си да спестяват, можете да използвате същия принцип, за да стимулирате усилията им.

Ако вашето дете е си поставило голяма цел за спестяване, като например да купи таблет за $400, можете да му предложите да съпостави процент от сумата, която е успяло да спести. Като алтернатива, може да предложите да му дадете награда, когато достигне определена сума спестявания, като например $50 бонус, ако успее да спести половината от целта си.

7. Оставете място за грешки

Позволяването на децата да контролират собствените си пари е важно, за да могат да се учат от собствените си грешки. Имаме изкушение да се намесим и да отклоним децата от потенциално скъпи грешки, но може би е по-добре да използваме тези грешки като моменти за обучение. По този начин те ще знаят какво да не правят с парите си в бъдеще.

8. Действайте като техен кредитор

Един от основните принципи на спестяването е да не прекалявате с разходите. Ако вашето дете иска да си купи нещо и е готово да спести за това, да му бъдете кредитор може да му помогне да научи ценни уроци за спестяването.

Предположете, че вашето дете иска да закупи нещо, което струва 100 долара. Вместо да му дадете парите, можете да го насърчете да ги спести с лихва от неговото допълнително заплащане. Урокът, който искате да му научите, е, че като спестяваме, можем да забавим удовлетворението, но в крайна сметка артикулът, който иска да закупи, ще струва по-малко, ако почака.

9. Говорете за пари

Според проучване на T. Rowe Price от 2022 г., 37% от родителите изразиха неудобство и казаха, че не обичат да разговарят с децата си за пари. Въпреки това, ако искате децата ви да научат за спестяването, е важно да поддържате непрекъсната дискусия. Независимо дали планирате редовно седмично среща, посветена на разговори за пари, или правите чатове за пари част от ежедневието си, ключът е да поддържате разговора активен.

18% Процентът на семействата, преминали от домакинство с два дохода към домакинство с един доход в резултат на пандемията от COVID-19.7

10. Дайте добър пример

Проучването на T. Rowe Price установи, че 51% от родителите осъзнават, че не разполагат с достатъчно средства за спешни случаи.6Ако искате децата ви да станат спестители, вие самите може да помогнете.

Спонсорирането на вашия фонд за спешни случаи, откриването на спестовна сметка 529 или увеличаването на вноските в плана 401(k) са всички мерки, които можете да предприемете, за да насърчите спестяването като семейна дейност. Можете също така да се договорите да спестите за нещо заедно, като например телевизор с голям екран, семейна почивка или басейн.

Как могат родителите да насърчат децата си да пестят пари?

Един от начините да мотивирате децата да отделят част от своите пари е да им предоставите място за спестяване. За по-малките деца това може да включва закупуване на касичка, докато по-големите деца могат да откриват собствена банкова сметка или дебитна карта. Можете също да им предложите да получават лихва върху парите, които спестяват, за да ги стимулирате да отделят пари за бъдещето.

Какви са бариерите пред обучението на децата за спестяване?

Изследванията показват, че голяма част от родителите не желаят да разговарят с децата си за пари. Според проучване на T. Rowe Price от 2022 г., 37% от родителите избягват такива разговори. За да научат децата си здравословно отношение към парите, родителите трябва да намерят начин да обсъждат темата у дома.

Как родителите могат да научат децата си да правят разлика между нужди и желания?

Родителите имат възможност да попитат по-малките деца за предмети, които са открити в собствения им дом – от кухненски уреди до облекла и играчки – и да ги питат дали това е нещо, от което семейството има нужда или просто желае. Като правят тази разграничение, децата започват да осъзнават, че някои покупки трябва да бъдат с по-голям приоритет от други.

Заключение

Ако сте родител, включването на спестяването в ежедневната рутина на вашето дете може да създаде основите за успешно финансово бъдеще. Развиването на здрави финансови навици в ранна възраст прави децата по-вероятно да се превърнат във възрастни, които по-малко се притесняват от финансови проблеми в сравнение с тези, които не са получили подобно обучение.