Изкуственият интелект (AI) или използването на машини за заместване и възпроизвеждане на човешкия интелект в различни сфери и индустрии привлича огромно внимание поради своето все по-голямо значение за нашето ежедневие и икономика. С нарастването на възможностите на AI, инвеститорите се стремят да намерят най-добрите начини да се възползват от тази изключително важна индустрия за растеж.

Както предишните нови технологии, като железопътните линии в края на 1800-те години или персоналният компютър през 1980-те години, има множество начини да се инвестира в тази нова тенденция. Въпреки това, докато някои компании ще постигнат голям успех, други, които първи го приемат, ще се провалят.

Инвестирането в AI може да се разглежда като подобна на компютърната революция, където компютрите са променили начина, по който изпълняваме обикновени и повтарящи се задачи. В същото време, AI се стреми да отиде на следващо ниво, автоматизирайки задачи, които до сега изискваха човешка мисъл и интелигентност. Тази статия ще разгледа начините, по които инвеститорите могат да се възползват от очаквания растеж на AI, тъй като технологията започва да се прилага в реални условия в икономиката.

Как да инвестираме в AI

Има множество методи за инвестиране в определена индустрия или пазарен сектор и изглежда, че изкуствената интелигенция (AI) бързо се превръща в ключова разрушителна технология. Чрез идентифициране на тези разрушителни тенденции и инвестиране в нови компании, могат да се постигнат значителни печалби. Въпреки това, има голяма конкуренция и не е винаги лесно да се предвиди кои компании ще бъдат успешни.

Иногда инноватор занимает и удерживает ведущую позицию на рынке, но иногда имитатор способен использовать технологию инноватора более эффективно, делая ее успешной со временем.

Някои хора предпочитат да инвестират директно в компании, които разработват изкуствен интелект, докато други избират да инвестират в компании, които могат да се възползват от широкото разпространение на тази технология. Използвайки примера с индустрията на персоналните компютри и нейния растеж, инвеститорите могат да постигнат успех, като инвестират в производители на компютри или хардуерни компании, които произвеждат рутери и комутатори. Други предпочитат да инвестират в софтуерни компании, които разработват програми, използвани от компютрите, докато трети се опитват да идентифицират компании, които могат да се възползват най-много от автоматизацията, предоставена от компютрите.

Някои от инвестициите бяха насочени директно към компютрите и съответната технология, докато други бяха по-консервативни и включваха инвестиции в вече утвърдени компании, които можеха да се възползват от нарастването на използването на компютри. Въпреки това, при появата на нови технологии, често се случват както печеливши, така и губещи инвестиции.

Също така, има възможност да се идентифицират компании, които се специализират в преквалификацията на работниците, които ще се възползват от тези значителни промени в работната сила. Сега ще разгледаме конкретни действия, които отговарят на някои от тези критерии за инвестиране в изкуствен интелект.

Инвестирайте в AI акции и ETF

Водещи компании в AI

 • Tesla (TSLA) : Tesla е една от най-видимите компании за изкуствен интелект и е лесна за разбиране. Компанията използва AI за автоматизиране на шофирането, което налага постоянна обработка на данни за идентифициране на други автомобили, пътни условия, пътни сигнали и пешеходци. Както знае всеки, който е шофирал, това изисква постоянно сканиране и обработка, за да се отчетат моментално променящите се условия.
 • NVIDIA (NVDA): NVIDIA е лидер в AI и има много силна позиция на пазара чрез своя генеративен изкуствен интелект, който описва алгоритми, използвани за създаване на ново съдържание в множество изходни форми, които включват аудио, компютърен код, изображения, текст, симулации и видеоклипове. NVIDIA създаде компютърни чипове, хардуер, софтуер и инструменти за разработка, за да създаде системи за изкуствен интелект от начало до край. NVIDIA използва хиляди графични процесори (GPU), за да управлява голяма AI система, а в момента компанията има пазарен дял на GPU от 88%.
 • Microsoft (MSFT) : Microsoft е инвестирала $13 милиарда в инициативи за AI, включително ранна инвестиция от $1 милиард в OpenAI (чието ChatGPT сега е едно от най-разпознаваемите имена в AI).2CNBC. „ Залогът на Microsoft от 13 милиарда долара за OpenAI носи огромен потенциал заедно с много несигурност .“Microsoft е вградил AI в много от своите системи, включително своята търсачка Bing, Microsoft 360, своите инструменти за продажби и маркетинг, X-Box и инструменти за кодиране GitHub. Той също така очерта рамка за изграждане на AI приложения и копилоти и разширяване на своята екосистема за AI плъгини. 
 • Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM): Taiwan Semiconductor Manufacturing е най-големият производител на чипове в света и е друг водещ конкурент в производството на чипове за изкуствен интелект. С разрастването на ИИ необходимостта от стабилни изчислителни чипове ще расте с него. TSM е зряла компания, която продължава да произвежда и чипове за компютърни приложения, които не са AI, така че може да представлява по-малък риск от други чисти игри на AI.
 • Мета платформи (META) : Meta направи значителни инвестиции в AI. Той използва AI с голям езиков модул (LLM), за да подпомогне резултатите от търсенето и да предвиди съдържанието, което потребителите ще искат да видят. Meta също така разработи свой собствен силиконов чип за приложения за обработка на AI и създаде център за данни от следващо поколение.
 • Amazon.com (AMZN) : Amazon използва AI в своята система Alexa и също така предлага инструменти за машинно обучение (ML) и AI на своите клиенти. Бизнесът на Amazon за облачни изчисления, Amazon Web Services (AWS), предоставя AI инфраструктура, която позволява на клиентите да анализират данни и да включват AI в своите съществуващи системи. AWS има повече от 100 000 клиенти, които могат да се възползват от AI и ML услуги, за да персонализират препоръките, да подобрят безопасността и сигурността, да анализират своя бизнес и да увеличат ангажираността на клиентите.3
 • Apple (APPL): В допълнение към Siri, която използва AI за взаимодействие с клиентите, Apple ще продължи да прави процент от AI услугите, доставяни на нейната платформа. Важен пример за това е OpenAI, който току-що стартира своето приложение за iPhone за ChatGPT; ще плати на Apple 30% от приходите, генерирани от приложението. В допълнение към AI компаниите, предоставящи услуги чрез платформата на Apple, компанията може също така да използва огромните си парични резерви, за да направи големи инвестиции в AI, който изгражда сама или придобива, използвайки своите огромни парични резерви.

Сравнете някои от най-добрите брокери за инвестиране в AI акции

Платформа Минимален акаунт Такси
Merrill Edge$0$0,00 за търговия с акции. Опции търгува $0 на крак плюс $0,65 на договор
TD Ameritrade $0$0,00 за акции/ETFs.$0,65 на договор за опции.Фючърси $2,25 на договор
Е*ТЪРГОВИЯ$0Без комисионна за сделки с акции/ETF. Опциите са $0,50-$0,65 на договор, в зависимост от обема на търговия.

Най-добрите AI ETF

Използването на професионално управлявани ETF или взаимни фондове, които инвестират в компании, специализиращи в изкуствен интелект, дава възможност на специалистите да провеждат изследвания и да вземат решения относно в кои компании да инвестират. Това също така предоставя на инвеститорите портфолио, което се състои от разнообразни акции в сферата на изкуствения интелект, събрани в една инвестиция. Инвестирането в фондовете включва търсене на фондове с добри резултати, както и внимание към таксите, които се начисляват от фондовете, за да се гарантира пълно възвръщане. Предлагаме списък с потенциални ETF, фокусирани върху изкуствения интелект, за ваше разглеждане, но може да намерите допълнителна информация относно инвестирането в AI ETF в тази статия.

 • iShares Exponential Technologies ETF (XT): XT е фонд с голяма капитализация , който избира глобални акции, опитвайки се да наруши техните индустрии. Прекъсването включва и запаси от технологии за изкуствен интелект, които съставляват почти половината от фонда. Другата половина от фонда инвестира в здравни и промишлени акции, които също активно разглеждат как AI може да направи огромна разлика в техните по-зрели индустрии. Този фонд има съотношение на разходите от 0,46% и годишна дивидентна доходност от 0,70%.4
 • Defiance Machine Learning & Quantum Computing ETF (QTUM): QTUM управлява само $112 милиона. Фондът инвестира в компании, които искат да комерсиализират своите изследвания и разработки в квантовите изчислителни системи. Неговият показател е BlueStar Quantum Computing and Machine Learning Index. Този фонд има съотношение на разходите от 0,40% и годишна дивидентна доходност от 0,45%.5
 • ROBO Global Robotics & Automation Index ETF (ROBO): ROBO инвестира в компании, фокусирани върху роботиката, автоматизацията и изкуствения интелект, и инвестира както в акции за растеж, така и в стойност. Съотношението на разходите на фонда е 0,95% и има годишна дивидентна доходност от 0,17%.6

Сравнете някои топ брокери за инвестиране в AI ETF

КомпанияМинимуми за акаунтаТакси
вярност$0$0 за сделки с акции/ETF, $0 плюс $0,65/договор за търговия с опции
Интерактивни брокери$0 $0 комисионни за акции/ETF, налични в TWS Light на IBKR, или ниски разходи, мащабирани по обем за активни търговци, които искат достъп до разширена функционалност, като маршрутизиране на поръчки. $0,65 на договор за опции за TWS Light; това е и основната ставка за потребителите на TWS Pro, с мащабирани ставки въз основа на обема. $0,85 на договор за фючърси.
Чарлз Шваб$0 $0 за сделки с акции/ETF, $0,65 на договор за опции

Как да търсите AI инвестиции

Инвестирането в отделни акции на изкуствен интелект изисква повече усилия от страна на инвеститора. Първата стъпка е да се запознаете с индустрията и да разберете различните аспекти на изкуствен интелект, тъй като има много начини за инвестиране в този сектор. Също така е важно да се отбележи, че в рамките на изкуствения интелект има как чисти играчи, така и по-консервативни играчи, и инвеститорите трябва да решат какъв вид експозиция искат към тази пазарна сфера. След като инвеститорът има представа за различните аспекти на пазара на изкуствен интелект, в които желае да инвестира, той трябва да използва традиционни инвестиционни анализи – както фундаментален, така и технически.

 • Прогнози за печалби: Печалбите са чудесен начин да се прецени представянето на дадена компания, а компаниите с изкуствен интелект с постоянни и нарастващи печалби ще бъдат гледани благосклонно. Много AI компании ще се разглеждат като акции на растеж, така че растежът на печалбите ще бъде важен критерий за много инвеститори. Изданията на печалбите имат тенденция да движат акциите на AI много рязко нагоре или надолу.
 • Годишни отчети: Годишните отчети предоставят важна описателна информация за дейностите на компанията, а финансовите отчети позволяват на инвеститорите да разгледат различни финансови показатели, като дълг към собствен капитал и други счетоводни съотношения , използвани за вземане на финансови решения относно акциите. 
 • Относително представяне срещу пазара: Относителното представяне разглежда как се представя отделна акция спрямо индекс или друга акция. При по-новите компании с изкуствен интелект може би е най-добре да разгледате относителната производителност между подобни компании. 
 • Анализ на растежа: Този анализ се занимава с растежа на една компания с течение на времето, като инвеститорът разглежда печалбите, пазарния дял и други показатели, които могат да помогнат да се определи силата на компанията и нейните перспективи. Тази статия разглежда тази тема по-подробно . 
 • Прогнози на анализатори: Прогнозите за анализи и докладите от изследвания могат да бъдат особено полезни за инвеститори, които са нови в AI. Това е нестабилен пазар с нови разработки в технологиите и перспективите на компанията, които се променят много по-бързо, отколкото с акциите в по-зрели отрасли. Поради това е полезно да се спечели гледната точка на професионални изследователи, които имат добро разбиране на цялостното пространство на ИИ, както и перспективите на отделните акции спрямо конкурентите в сектора.

Често задавани въпроси

Могат ли инвеститорите да правят пари в AI?

Използването на изкуствен интелект (ИИ) непрекъснато нараства, а технологията изглежда е готова да се развие още повече и да отговори на очакванията за по-широко разпространение в бизнеса и в реалния свят. Като всяка нова и прогресивна технология, ИИ предлага много възможности за инвеститорите да постигнат печалба, но съществува и определен риск, затова трябва да се избере най-добрият начин за инвестиране в този пазар.

Има няколко опции за инвестиране в областта на изкуствения интелект (ИИ). Една възможност е да направите спекулативни директни инвестиции в отделни компании, които се занимават с ИИ. Друга опция е да инвестирате в ETF и взаимни фондове, които предлагат портфейли от различни компании, работещи в областта на ИИ. Инвеститорите могат също да разгледат добавянето на утвърдени компании в своите портфейли, които са в състояние да увеличат приходите си, тъй като използването на ИИ става все по-широко разпространено в икономиката.


Тази статия предоставя някои потенциални възможности за инвестиции в ИИ, които инвеститорите може да разгледат при формирането на своите портфейли.

Как можете да инвестирате в AI Art?

В настоящата ера е възможно да се създава изкуство с помощта на изкуствен интелект. Потребителите могат да изразят своите идеи за изображение, като ги пишат или говорят, а програмата на изкуствения интелект може да генерира съответното изображение спрямо тяхното описание. Тези програми използват описанията на потребителите, комбинирани с налични изображения от целия свят, за да създадат желаното изображение. Така генерираните от изкуствения интелект творби на изкуството се ползват от хора от различни възрасти и произход.

Авторското право представлява проблем във връзка с изкуството, създадено от изкуствен интелект. Поради факта, че тези AI програми създават изкуство, базирано на съществуващи примери, мнозина художници смятат, че техните авторски права са нарушени от тези програми, което поставя под въпрос техния доход. Сред публично търгуваните компании, които разполагат с големи колекции от изкуство, използвани от генератори на изкуство с изкуствен интелект, са Pinterest, Getty Images, Snap Inc. и Shutterstock.

Как можете да инвестирате в стартиращи компании с изкуствен интелект?

Новите и обещаващи области, като изкуственият интелект и машинното обучение, често са избрани от стартиращите компании. Тези компании обикновено се финансират от рисков капитал и по-късно излизат на публичния пазар, за да получат повече капитал и да възвърнат първоначалната инвестиция. С разрастването на бизнеса и по-широкото предлагане на продукти, те се разширяват и достигат до по-голяма база от клиенти. Въпреки че инвестирането в стартиращи компании е рисково, успехът може да донесе огромни награди. Примери за успешни стартиращи компании включват Apple, Amazon и Microsoft, чиито първоначални инвеститори са получили значителни възнаграждения. За повече информация за стартиращите компании, може да се консултира тази статия.

Можете ли да инвестирате директно в AI?

Да, инвеститорите имат възможност да направят директни инвестиции в областта на изкуствения интелект и машинното обучение. Те могат да изберат да инвестират в отделни акции или да се насочат към ETF или взаимни фондове, които се фокусират върху акции на компании, работещи в сферата на AI. Съществуват както широко познати акции на AI, така и по-малко известни, които може да представляват добри възможности за инвестиции. В тази статия ще бъдат представени някои от по-малко популярните акции на AI, които инвеститорите може да желаят да разгледат.