През последните четири тримесечия има значителен спад в обема на покупко-продажбите на имоти, но все още е преждевременно да говорим за рецесия. Охлаждането може да бъде свързано с повече несигурност в купувачите, особено тези от по-ниската ценова категория.

Георги Канайков, кредитен консултант от CreditLand, заяви по радио „Фокус“, че в последните месеци има слабо увеличение на лихвите по кредитите за нови клиенти, но сегашните кредитни нива остават непроменени.

Съветът на специалиста е обслужването на вноските по жилищния кредит да не надвишава 40% от нетния месечен доход на домакинството. „Човек трябва да има течен буфер по всяко време – разбирайте го като спестявания за черни дни, равняващи се на домакински разходи за поне 6 месеца“, съветва Канайков.

Той посочи, че банките предлагат опции застраховка „Живот“, като при някои тя е задължителна, а при други – опционална. Тази застраховка може да бъде полезна в случай на здравословни проблеми, временна загуба на работоспособност и затруднения с изплащане на кредита. Георги Канайков добави, че преговарянето с банката също е опция. „Банката е партньор и с партньор се води диалог, особено когато се изпитва затруднение. Тя също има полза от това“, допълни експертът.