Кой не е наблюдавал рали на пазарите и не е мислил да влезе и да купи акции? Може би сте чували от приятели, които са направили няколко добри залога и са си помислили: „Бих искал да опитам“. Как го правиш? Въпреки че обучението за покупка и продажба на акции може да бъде процес през целия живот, първоначалното стартиране е въпрос на няколко лесни стъпки.

Имате ли нужда от брокер? Краткият отговор е „не“ – не се нуждаете от брокер, който ви издържа, дава съвети и плаща такси (въпреки че не трябва да ги изключвате). Вместо това вие се нуждаете от посредничество – онлайн платформа, където можете да купувате акции, облигации, борсово търгувани фондове (ETF) и други инвестиции.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

  • Не е необходимо да работите с борсов посредник, за да купувате акции. Онлайн брокерските компании могат да направят това вместо вас.
  • Онлайн брокерските компании обикновено не начисляват такса за продажба и покупка на акции. Графиците на таксите може да се прилагат за опционни договори и фючърси.
  • Директните планове за акции позволяват на инвеститорите да купуват акции от компанията емитент. Тези планове загубиха привлекателност с разпространението на безплатната онлайн търговия.

Брокер? Посредничество?

Защо се нуждаете от посредничество, но не и от брокер? В основата, закупуването на акции не изисква образование или лиценз. Ставането на борсов брокер – някой, който купува и продава от името на клиент, е съвсем различна история. За това е необходимо да се премине през лицензионни изпити, като Series 7 и Series 63.12.

Регулаторен орган на финансовата индустрия. “ Серия 63 – Единен държавен изпит по право за агент по ценни книжа .“

За да станете инвеститор на дребно, вие се нуждаете от пари и интернет връзка. За да бъдете успешни, трябва да разберете как да правите пари или да изграждате яйце, което изисква знания. Преди да започнете да купувате, трябва да научите повече за теми като избор на онлайн посредничество и данъчни последици. Важно е да разберете кой сте като инвеститор – да определите целите си, толерантността си към риск и колко време сте готови да отделяте за управление на инвестициите си.

Какво мислите за брокерите? С оглед на това, че покупката на акции е относително евтина и лесна, а банкови приложения като Acorns предлагат функции за автоматично инвестиране, които стимулират лесните акционерни покупки, хората може да пренебрегнат идеята да използват услугите на професионален брокер. Това може да бъде грешка, каза Шари Греко Райхес, съосновател на фирмата за управление на богатство Rappaport Reiches Capital Management в Скоки, Илинойс, в интервю. Експертите могат да направят вашите пари да растат по-бързо, да ви помогнат да избегнете скъпи грешки и да се оправдаят разходите, каза тя.

Райхес, авторът на книгата „Увеличете възвръщаемостта на живота си“, каза, че съветникът може да прегледа общата ви ситуация и да ви помогне да създадете систематичен план. Тя изрази силната си вяра във финансовите съветници.

Има и друга възможност, която избягва брокера и посредничеството – закупуване директно от компанията. Тези планове, известни като планове за директни акции (може да ги познавате като планове за реинвестиране на дивиденти или DRIP), са управлявани от посредник и позволяват на лицата да купуват акции от участващи компании. Привлекателността на плановете за директни акции е почернеля с настъпването на онлайн купуването на акции и защото повечето онлайн брокери търгуват вашите акции безплатно, според Райхес.

Първи стъпки

Ако решите да започнете да търгувате и работите самостоятелно, първият стъп е да изберете своя брокер. Започването с консултиране на добре изследвано и експертно написано ръководство може да е най-добрата отправна точка. Най-големите брокерски компании може да са подходящи за повечето хора, но по-специфични инвестиции като криптовалути и фючърси може да не са достъпни за всички инвеститори.

И внимавайте с паролите си! Следвайте добрите протоколи за защита на паролите или използвайте мениджър на пароли.

Имате нужда да осигурите средства за своята сметка. Искате ли да изпратите чек за единичен депозит като начин да укрепите дисциплината си, да свържете банкова сметка за лесни парични трансфери или да настроите редовни депозити? Каквото и да изберете, важно е да се познавате и да знаете своите ограничения. Може би започнете с малка сума и постепенно нараствате, докато натрупате опит.

Когато регистрирате и финансирате своя акаунт, започва забавлението. Сега е време да пазарувате, но какво точно да купите? Светът на инвестициите е широк – от акции и облигации до ETF-и, взаимни фондове, опции и фючърси. Ако имате ограничени познания по тези области, може да започнете с индексни фондове. „За начало, вие сте по-добре с индексен фонд отколкото с акции“, споделя Райхес.

След това, с едно „щракване“, вие сте инвеститор. И като засаждането на семе в градина, това не свършва дотук. Трябва да наблюдавате, да подхранвате. Понякога късате, понякога засаждате повече семена. Говорете с приятелите си и четете умни неща от умни хора. Избягвайте онлайн чатове, които изглеждат подозрителни. И не забравяйте, че не всеки избор ще бъде печеливш. Бъдете готови да поемете загубите си, научете се и преминете към по-добри залози.

Долния ред

Купуването и продажбата на акции без ръководство не е подходящо за всеки, подобно на карането на мотоциклет или скока с парашут. Въпреки това, интелигентното инвестиране трябва да бъде достъпно за всеки, който желае да се включи на пазара, затова опцията за наемане на финансов съветник или борсов посредник винаги е налице. Ако все пак решите да се включите и да купите акции, не забравяйте да разберете своите финансови възможности, толерантност към риск и инвестиционна психология. Също така, важно е да пазите паролите си на сигурно място и да направите преглед преди да започнете.

Трябва ли да използвате брокер или да предприемете подход „Направи си сам“ за инвестиране?

Това зависи от няколко фактора. Искате ли да проучите своите инвестиции? Можете ли да оцените една компания? Разбирате ли своя времеви хоризонт или апетит за риск? Разбирането на тези аспекти отнема време, затова можете да се запитате дали да не доверите парите си на професионалист.

Какви видове инвестиции не изискват посредничество?

Плановете за директни акции и плановете за реинвестиране на дивиденти (DRIPS) предоставят възможност на индивидите да придобиват акции на участващи компании. Чрез тези планове може да бъдат закупени акции на определени компании, а дивидентите, които те изплащат, автоматично се реинвестират. Тази опция е достъпна чрез онлайн брокери.

Какви са основните стъпки за закупуване на акции?

Първата стъпка за инвеститорите е да намерят брокерска компания, която им харесва. След това трябва да финансират своята брокерска сметка чрез чек или банков превод. Следващата важна задача е да проучат инвестициите и да разберат своите финансови цели и толерантност към риск. След като това е ясно, идва моментът да се извърши покупката, като поддържането или грижата за инвестициите обикновено е дългият процес.