ETF-тата са финансов инструмент, който привлича интереса на много инвеститори, поради своите уникални предимства пред взаимните фондове. Ако не сте много мотивирани да анализирате и избирате акции, ETF-тата може да бъдат подходящи за вас.

Какво е ETF?

Мислете за борсово търгуван фонд (ETF) като за инвестиционен фонд, който търгува на борсата като акции. Подобно на взаимен фонд, ETF представлява група от ценни книжа, като акции, които отразяват производителността на индекси като S&P 500 или Barclays Capital US Aggregate Bond Index.

ETF-тата обаче не са взаимни фондове; те търгуват като всяка друга компания на фондовата борса. За разлика от взаимните фондове, които изчисляват нетната стойност на активите си (NAV) в края на всеки търговски ден, цената на ETF-тата се променя през целия ден, варирайки в зависимост от търсенето и предлагането. Важно е да помните, че въпреки че ETF-тата се опитват да копират възвръщаемостта на индексите, няма гаранция, че ще се случи точно така. Не е необичайно да има малка разлика между реалната възвръщаемост на индекса в края на годината и тази на ETF-тата.

Ако притежавате ЕТФ, можете да се възползвате от диверсификацията на взаимния фонд и от гъвкавостта на акциите. ЕТФ-ите се търгуват като акции, което ви позволява да ги продавате на късо и да ги купувате на марджин. Освен това, разходните коефициенти на повечето ЕТФ-и са по-ниски от тези на средния взаимен фонд. Например SPDR S&P 500 ETF (SPY) има нисък разходен коефициент от 0,0945% към 2022 г. Когато купувате и продавате ЕТФ, плащате на брокера си същата комисионна такса, която бихте платили при обикновена сделка.

Различни ETF

Първият ETF, който се появи на Американската фондова борса (AMEX) през 1993 г., беше индексен фонд S&P 500, известен с прозвището „паяци“ поради символа си SPDR. В наши дни съществуват хиляди ETF, които позволяват търговия на открит пазар и проследяват широк набор от индекси, отнасящи се до конкретен сектор, тип активи, държава или пазар.

Почти всеки сектор на пазара може да бъде покрит от ETF. Например, ако имате интерес към европейски акции през австрийския пазар, можете да разгледате фонда iShares MSCI Austrian Index (EWO).

Някои от по-популярните ETF имат познати прякори като QQQ и DIAs. Много от тези фондове са пасивно управлявани, което означава, че инвеститорите избягват значителни такси за управление.

Индекс Nasdaq-100

Този ETF следи индекса Nasdaq-100 (QQQ), който включва 100-те най-големи и най-активно търгувани нефинансови местни и международни компании на Nasdaq. QQQ, или „кубчета“, предоставя на инвеститорите широка експозиция към технологичния сектор. С ограничаването на риска, свързан с инвестирането в отделни акции, QQQ е отличен начин за инвестиране в дългосрочните перспективи на технологичната индустрия. Диверсификацията, която предлага, може да бъде голямо предимство, особено в периоди на пазарна нестабилност. В случай че една технологична компания не постигне планираните печалби, тя вероятно ще бъде значително засегната, но притежаването на дял в сто други компании може да олекоти това въздействие.

SPDRs

Тези инвестиционни инструменти, наричани обикновено „паяци“, съчетават бенчмарка S&P 500 и ви позволяват да притежавате индекса. Вместо да закупувате всички 500 акции в S&P 500, което би включвало проблеми и разходи, SPDR ви дават възможност да бъдете собственик на акциите на индекса по ефективен начин.

Друга хубава характеристика на SPDR е, че те разделят различни сектори от акциите на S&P 500 и ги продават като отделни ETF – има буквално десетки от тези видове ETF. Индексът за избор на технологичен сектор, например, съдържа около 70 различни холдинга, обхващащи продукти, разработени от компании като производители на отбрана, телекомуникационно оборудване, хардуер, софтуер и полупроводници. Този ETF търгува под символа XLK на NYSE ARCA.3

iShares и Vanguard

iShares е марката ETF на BlackRock. През 2020 г. имаше над 800 iShares ETF в световен мащаб с повече от 2 трилиона долара под управление. BlackRock пусна няколко iShares, които следват много от основните индекси по света, включително Nasdaq, NYSE, Dow Jones и Standard & Poor’s. Всички тези конкретни ETF търгуват на основните борси в САЩ точно като нормални акции.

Също както iShares е марката на ETF-ите на BlackRock, ETF-ите на Vanguard са марката за финансовите инструменти на Vanguard. Vanguard също предлага множество ETF-и в различни сектори на пазара, като финансовия сектор, здравеопазването и комуналните услуги.

Насочване на ресурси

Фондовете предоставят възможност за инвестиране в природни ресурси, като например Фонда за природен газ на САЩ (UNG). Тези инвестиции следват цените на природния газ, като закупуват фючърсни договори за следващите месеци. Важно е да следите общите разходи, преди да решите да инвестирате, както и при всички други фондове.

Фокус върху нововъзникващите пазари

Ако желаете да получите известна международна експозиция, особено на нововъзникващите пазари, тази инвестиция се опитва да имитира възвръщаемостта на BlackRock Institutional Trust, iShares MSCI Emerging Markets Index (EEM). Този ETF е създаден като бенчмарк за капитал, за да представи международната сигурност. Така че, ако това е вашият интерес, този ETF може да бъде подходящ за вас.

Обратни/противоположни двигатели

Не всички ETF са проектирани да се движат в същата посока или дори в същото количество като индекса, който проследяват. Обратните ETF имат цени, които се покачват, когато пазарите падат и обратно. Например Direxion Daily Financial Bear 3x Shares (FAZ) е фонд с тройна мечка . Той се опитва да постигне 300% в обратната посока на Russell 1000 Financial Services Index, използвайки деривати и други видове ливъридж, за да повиши възвръщаемостта на базовия индекс.7Този фонд стана популярен през 2008 и 2009 г., когато финансовата криза оказа натиск върху финансовите акции.

ДИАМАНТИ

Тези акции на ETF, SPDR® Dow Jones® Industrial Average ETF, проследяват Dow Jones Industrial Average. Фондът е структуриран като дялов инвестиционен тръст . Символът за тикер на Dow ETF е DIA, за Dow Industrial Average, откъдето получава и прозвището си „ диаманти “. Търгува на NYSE ARCA.

Долния ред

Една от големите предимства на ETF-тата е, че те улесняват инвестирането в различни индекси и сектори по начин, който е достъпен и разбираем за всеки. Ако имате предчувствие, че наближава спад на пазара, можете да продължите да инвестирате дългосрочно. В същото време, ако имате усещане, че настъпват трудни времена и пазарът ще се срине, можете да откриете възможности за къси позиции.

ETF инвестициите предлагат незабавна диверсификация, ниски цени и гъвкавост, което ги прави едни от най-полезните иновации и атрактивни части от финансовия инженеринг до момента. Съществува множество брокери, които предлагат възможности за ETF инвестиции.